Leningen

Een lening krijgen voor je zaak in Spanje

Leningen

Vele mensen hebben moeilijkheden bij het verkrijgen van een banklening om hun zaak op te starten. Alhoewel het Spaanse banksysteem veel veranderd is in de laatste 15 jaar, nemen banken niet veel risico bij het verschaffen van een lening.

Banken zijn voorzichtig met geld uitlenen aan buitenlanders, zelfs aan inwoners in Spanje en mensen met pand, zoals een huis. Zelfs ouder personeel in een bank heeft niet de autonomie om leningen goed te keuren op dezelfde manier als in Frankrijk. Ze vereisen een persoon die zich opgeeft als borg voor de lening. Bovendien vragen de banken bewijs dat de zaak een behoorlijke omzet realiseert, wat niet realistisch is bij de startfase! In theorie zouden zowel inwonenden als niet inwonenden in aanmerking moeten komen voor een lening in om het even welke munteenheid. In de praktijk is het echter wel anders.

Als je een banklening nodig hebt moet je een grondig en realistisch zakenplan opstellen. In het zakenplan dien je weer te geven hoe je de lening gaat terugbetalen. Professionele adviseurs die kantoren hebben in de UK en in Spanje, zoals John Howell en Co, raadsmannen en internationale advocaten, 'The Old Glass Works' , zullen met jou het zakenplan overlopen en zien dat het in een behoorlijke vorm gepresenteerd wordt aan een Spaanse bank.

Indien je een lening hebt, wordt er verwacht van jou dat je tenminste een gelijk investeringsbedrag inbrengt en de periode van terugbetaling is gewoonlijk tussen 5 en 7 jaar. De tarieven variëren aanzienlijk met de bank, het bedrag en de periode van de lening. Het is dus aan te raden om goed rond te kijken met de hulp van jouw professionele adviseur.

Kleine- en middelgrote ondernemingen

Kleine- en middelgrote bedrijven geven het recht op toegang tot kredietverstrekkingen die worden aangeboden door het door de Spaanse staat gerunde financiële agentschap (Instituto de Crédito Oficial/ICO), dat deel uitmaakt van het Ministerie van Economie en Financiën. Ze kunnen bijvoorbeeld een lening van tot 70% van de investering verkrijgen. Indien je geen andere lening of beurs hebt, kan je aanvraag doen voor de 'Micro-Credit Facility'. Deze voorziet tot 95% van de netto investering (tot een maximum van ongeveer 25000 euro). De website van de ICO  is beschikbaar in het Engels en voorziet details van de beschikbare leningen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: