Ondernemingsbelasting

Ondernemingsbelasting in Spanje

Ondernemingsbelasting

Je zal zowel je eigen persoonlijke inkomensbelastingen alsook een belasting op je economische activiteiten moeten betalen, of je nu een eigen zaak hebt of een eenmanszaak, of je bent zelfstandig. Bovendien moeten alle Spaanse bedrijven (behalve de zelfstandigen en eenmanszaken) een ondernemingsbelasting betalen.

Belastingen op economische activiteiten

Spanje heft een 'belasting op economische activiteiten' (Impuesto sobre Actividades Económicas/IAE). Deze belasting moet betaalt worden door bedrijven, zelfstandigen en professionelen met een jaarlijkse omzet van meer dan 1 miljoen euro.

Vroeger was het een lokale taks maar nu is het een nationale taks. De IAE wordt jaarlijks geheffen welke soort onderneming je ook hebt. In 2003 werd er een omzetgrens bepaald om de start van kleine bedrijven aan te moedigen. Hoewel de meeste bedrijven deze belastingen niet moeten betalen, moet je je registreren voor LAE omdat je bedrijf moet beschikken over een belastingscategorie en een codenummer (epigrafe), die je worden toegekend als je je registreert. LAE wordt vermoedelijk vervangen door een andere belasting in de nabije toekomst, niet in het minst omdat lokale ambtenaren een aanzienlijk bedrag aan omzet verloren hebben sinds de introductie van de omzetgrens.

Winstbelasting

Winstbelasting is enkel van toepassing op ondernemingen (geen eenmanszaken of zelfstandigen, tenzij ze een bedrijf vormen). Het is gekend als Impuesto sobre Sociedades en wordt geheffen op elk bedrijf in Spanje vanwege belastingsredenen. Dit betekent dat het geïncorporeerd werd onder de Spaanse wet of dat het geregistreerde kantoor of het hoofdkwartierzich in Spanje bevindt. De regering is gespitst op het aanmoedigen van buitenlandse bedrijven om te werken in Spanje. De wetten op ondernemingsbelastingen zijn de laatste sterk veranderd om de start van een onderneming te vereenvoudigen. Er zijn ook aanzienlijke stimulansen voor kleine – en middelgrote bedrijven.

Als je bedrijf opgericht is in Spanje zal het belast worden op zijn winsten, verdiensten en niet-verdiensten, inkomen van investeringen en activa overdragingen, aan een tarief van 35%. Als je echter een kleine – of middelgrote onderneming hebt zal je een verlaagde prijs van 30% betalen. Mocht je een zaak starten op de Canarische Eilanden zal je genieten van hun unieke ondernemingsbelastingsysteem. Je betaalt slechts tussen 1 en 5% winstbelasting, afhankelijk van het feit of je aan de vereiste voorwaarden voldoet.

Het is aangeraden om een gepecialiseerde boekhoudfirma te consulteren (asesoria fiscal) om je belastingsaangifte in te vullen en in te dienen. De winstbelasting moet betaald worden binnen de 25 dagen van de Algemene Vergadering binnen het bedrijf. Deze vergadering wordt binnen de 6 maanden georganiseerd na het eind van het fiscale jaar (31 december).

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: