Bedrijfspanden

Wat zijn de mogelijkheden?

Bedrijfspanden

Eens je weet welke soort zaak je wilt runnen en eens je beslist hebt welk gebied, zal je moeten zoeken achter een geschikte ruimte, gekend als 'locales'.

Je zult een overvloed aan ruimtes vinden via aankondigingen op het bedrijf zelf of via de bevolking als je al een tijdje in Spanje bent, vooral wanneer je het gebied en de verkoper goed kent. Voor de meeste mensen is het aangeraden om een commercieel agent of vastgoedmakelaar te consulteren die handelt in commercieel vastgoed. Bij dit stadium van je onderzoek zou je het gebied behoorlijk good moeten kennen en weten wat de belangrijkste agenten (en meest efficiënte) in de omgeving zijn.

De volgende stap is beslissen of je een ruimte wilt leasen, huren of bouwen.

Leasing

In Spanje is het heel gebruikelijk om gebouwen te leasen. Je doet een eenmalige betaling dat het volgende omvat; voorzieningen en uitrusting alsook diensten indien het een bestaande onderneming is. Dan betaal je de huisbaas voor het huren van de ruimte, maar je kan ook verkopen indien je dit wenst.

Een lease in Spanje is tot nu toe gekend als een 'traspaso' (letterlijk een transfert, een lease dat wordt overgebracht van één persoon naar een andere), nu is het gekend als een 'cesión'. Niettemin zijn veel mensen (inclusief Spanish huisbazen)er zich van onbewust dat de wet veranderd is en dat een 'traspaso' niet langer een wettelijke waarde heeft. Daarom kan je een 'traspaso' aangeboden krijgen. Zorg ervoor dat je wettelijke informatie verkrijgt over je leasing en dat ze zoveel mogelijk in detail weergegeven is in het contract, of je nu een 'trapaso' of een 'cesión' aangeboden krijgt.

De regels voor een 'cesión' zijn minder streng dan voor een 'trapaso', wat betekent dat er meer vrijdom is voor de onderhandeling tussen de partijen – maar ook meer kans op misverstanden. Je advocaat zou moeten kijken of je niet simpelweg een huurovereenkomst wordt aangeboden dat zich voordoet als een lease. Dit zou betekenen dat je geen enkel recht hebt om de lease door te verkopen. Als je een wettelijke cesión hebt, mag je het doorverkopen, op voorwaarde dat je je huurbaas toelaat om te weigen. Hij heeft ook recht op 10 tot 20% van de commissie op de verkoop.

Wanneer je een leasing aangaat, zorg er dan voor (of verzeker dat je advocaat controleert) dat de verkoper het recht heeft om het te verkopen. Dit mag onnodig lijken, maar er zijn gevallen waarbij mensen leasingen verkopen die ze niet bezitten.

Naast het betalen van een overeengekomen bedrag voor de leasing moet je een maandelijkse rente betalen aan huurbaas voor je het gebouw gebruikt. Het contract moet duidelijk weergeven hoelang de lease loopt. De leasetermijnen zijn normaal tussen 5 en 20 jaar. Het is aangeraden dat je advocaat onderhandelt voor de langst mogelijke termijn omdat gedurende de huisbaas gedurende de termijn van de leasing jouw huur kan optrekken in lijn met de inflatie (gepubliceerd door de Spaanse regering). Wanneer de termijn vervalt kan je ze gewoonlijk automatisch hernieuwen. Dit geeft je huurbaas echter wel de mogelijkheid om de huur aanzienlijk te verhogen, soms tot 20 of zelfs tot 30%.

Huren

Er zijn mogelijkheden om een bedrijfspand te huren, hoewel het niet zoveel voorkomt als leasing. Bij het huren heb je de flexibiliteit om te verhuizen als het nodig zou zijn. Aan de andere kant geeft een huurovereenkomst niet dezelfde rechten als een leasing en als je een gezond bedrijf opbouwt in een gehuurde ruimte, bestaat het gevaar dat je huisbaas niet zal beslissen om je contract te hernieuwen of om de eigendom te verkopen. Zolang dat je advocaat goed onderhandelt over jouw huurcontract is het echter niet gemakkelijk voor een huurbaas om je 'buiten te smijten', aangezien huurders aanzienlijke rechten genieten in Spanje. Als je opteert voor te huren is het daarom van essentieel belang dat je een waterdicht contract hebt. Daarom moet je professioneel wettelijk advies trachten te bekomen en de voorwaarden van het contract goed nacheken, vooral de voorwaarden dat door elke partij het contract kunnen beïndigen. Jouw zaak kan er van afhangen.

Jouw huurcontract dient voorzien te zijn van al jouw details, die van de huurbaas en een beschrijving van de eigendom. Je zal een bedrag gelijk aan 2 maand huur en een bedrag gelijk aan 1 maand huur moeten betalen op voorhand. Vraag zeker naar een bewijs van betaling van de huur. De gewone huurperiode is 1 jaar en dit moet in het contract weergegeven zijn. Een contract kan jaarlijks vernieuwd worden met jou huur, dat voor de eerste 5 jaar verhoogd kan worden (of verlaagd!) enkel in lijn met de officiële index.

Als je huurbaas beslist om de eigendom te verkopen heb je als huurder op lange termijn het recht om te weigeren (tanteo y retracto) om het aan te kopen. De huisbaas moet het je aanbieden met een geschrift voor hij het ergens anders te koop aanbiedt. In dat geschrift wordt ook de prijs en de verkoopsvoorwaarden opgenomen. Indien je niet antwoord of je het niet wenst te kopen heeft hij het recht om het pand te verkopen aan gelijk wie. Als hij het niettemin verkoopt zonder het eerst aan jou aan te bieden, heb jij het recht om de verkoop te ontkrachten en de eigendom zelf te kopen aan dezelfde prijs.

Investeren in vastgoed

Panden aan een redelijke prijs in Spanje zijn zeldzaam: Als je een pand aangeboden krijgt aan een goede prijs moet je het beschouwen als een serieuze zaak (en professioneel wettelijk advies vragen). Zoals de definitie luidt geeft 'vrije grond' je meer vrijdom, vooral in het geval dat je de eigendom gebruikt voor je bedrijfsactiviteit op uit te oefenen. Je heb ook de mogelijkheid om het te verhuren of het te leasen. Aangezien je het direct betaalt moet je ook geen huur betalen. Het proces van het kopen van een zakelijke eigendom is net hetzelfde als het kopen van een gewone woning.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: