Onderzoek

Hoe onderzoek uitgevoerd kan worden

Onderzoek

Als je internet hebt kan je beginnen met het algemene onderzoek zoals het zoeken naar basisinfo: de legaliteiten van het starten van een zaak, waar je goed advies kan bekomen en het gebied in Spanje waarin je geïnteresseerd bent.

Er zijn een aantal goede websites maar hou er echter wel rekening mee dat hoe goed ze ook zijn, het internet slechts een vage indruk is van de werkelijke wereld. Zodra je je uitgestrekt hebt over de virtuele wereld, wordt het tijd dat je de echte wereld gaat ervaren.

Hier is één van de beste websites voor alle soort info over Spanje in het algemeen en specifiek over een zaak runnen. Deze website is bekrachtigt door het Spaanse Ministerie van Economie en bevat rijke info zowel in het Engels als in het Spaans. Het is niet enkel gericht op grote zaken maar ook op kleine ondernemers die nood hebben aan basisinfo. Men kan er algemene informatie over Spanje op terugvinden. Bovendien bevat de site linken naar de sites van alle 17 autonome regio's in Spanje en gedetailleerde info over zaken in elke regio. Er is ook een gids over hoe je stap-voor-stap je zaak kan opzetten, inclusief informatie over financiële stimulansen. Natuurlijk kan een website nooit professioneel advies vervangen, maar als je je bewust bent van elke stap van het proces vooraleer je een expert raadpleegt, ben je beter geïnformeerd en in staat om de juiste vragen te stellen. Het levert alleen maar voordelen op zodat je je kunt wapenen tegen de Spaanse bureaucratie.

Het is de moeite waard om een kaart van Spanje te kopen en te zien hoe het gebied dat jou interesseert in verhouding is met de omliggende gebieden.

Informeer je over de algemene economie in het gebied, naar welk type goederen er vraag is en of er grote maatschappijen en ondernemingen er zaken doen. Jouw plannen kunnen aangetast worden door lokale grote bedrijven, zelfs al ziet het er niet zo direct uit.

Als je in jouw thuisland in een gelijkaardig gebied gewerkt hebt, zou je onderzoek vlotter moeten verlopen, zeker op het vlak van waar je moet beginnen. Je zult wellicht vertrouwd zijn met markttrends en mogelijke gevaren. Maak echter de fout niet om te denken zoals vele buitenlandse zakenmannen dat omdat hun ideeën faalden in hun thuisland, dit ook zal gebeuren in Spanje. Marktonderzoek omtrent jouw product of dienst zou intensiever moeten zijn als het een totaal nieuw idee is. Er resten niet veel lucratieve gaten in markt, dus kijk naar de levensstijl en de uitgaven van jouw potentiële klantenbasis en controleer voorzichtig de directe en indirecte concurrentie.

Vele buitenlanders proberen het taalprobleem aan de kant te schuiven door te kiezen voor een zaak dat diensten levert voor toeristen of andere buitenlanders. De markt voor buitenlanders is ongetwijfeld aan het groeien, in he bijzonder in kustelijke gebieden en nu ook in meer inlandse gebieden. Cijfers in 2003 van het immigratie departement van de Spaanse regering tonen een dramatische stijging in het laatste decennium. De hoogste concentratie van buitenlanders in de autonome regio's van Catalonië, Madrid, Andalusië en Valencia, in termen van de hele bevolking, blijven de percentages relatief laag aan ongeveer 6%.

Als je overweegt om dergelijk type onderneming te starten, zorg dat je weet wat gebruikelijk is buiten het seizoen, wanneer het grootste deel van je klanten terug huis zijn en het niet zonnig is. Wees je er ook van bewust dat je bepaalde maanden per jaar weinig verdient. Dit soort zaken dragen het meest risico en vereisen intensief onderzoek en veel voorzichtigheid. Als je enkel als doelgroep toeristen en buitenlanders op het oog hebt kan dat je uitbreiding beperken.

Het is zinnig om ook de lokale Spaanse markt aan te trekken als je succes wil halen op lange termijn. Je moet in staat zijn om diensten te leveren aan de Spanjaarden in hun eigen taal. Ook is het belangrijk om de culturele verschillen niet te onderschatten. De behoeften en verwachtingen van de Spaanse bevolking is erg verschillend van deze van de Britten of de Amerikanen.

Probeer de mening te achterhalen omtrent jouw ideeën van zoveel mogelijk Spanjaarden. Je mag er zeker van zijn dat ze de waarheid spreken, zelfs al hou je niet van wat ze zeggen.

Lokaal onderzoek

Wanneer je zoveel mogelijk afgelegegen onderzoek gedaan hebt moet je wat tijd spenderen (zo lang mogelijk) aan onderzoek in het gebied waar je je zaak wilt starten. Indien mogelijk kan je een tijdelijke job uitoefenen in een gelijkaardige zaak, mensen ontmoeten en contacten leggen, naar de concurrentie kijken en bronnen zoeken omtrent betrouwbaar wettelijk- en financieel advies. Degelijk wettelijk- en financieel advies is verplicht voor je jezelf verplichtingen aangaat. Om te zien of je vooradvies strookt met realistische plannen is het aangeraden om je te informeren bij experten. Bij wonen en werken in Spanje komt er meer kijken dan enkel maar dromen en surfen op het net. Een ander essentieel aspect is een realistisch idee verwerven van de kosten betrokken bij het starten van een zaak.

Kamer van Koophandel

Bij de Kamer van Koophandel in Spanje , kan je veel advies bekomen over jouw plannen. Deze biedt behoorlijke steun en netwerkkansen. De Kamer (gevestigd in Barcelona) organiseert regelmatig etentjes en bijeenkomsten voor de lokale bevolking, en voorziet info over dergelijke evenementen in Madrid. Een wijd aanbod aan informatie is beschikbaar in het Engels op hun website, voornamelijk wanneer je een lid bent. De Kamer helpt je om tolken en vertalers te vinden en voorzien informatie over de wettelijke- en fiscale verplichtingen voor jouw specifieke zaak. Werkgevers kunnen adverteren aan een kleine kost.

De Spaanse Kamer van Koophandel biedt ook uitgebreide informatie en advies aan de zakenman of zakenvrouw in spe, maar je moet wel vlot Spaans spreken om hiervan gebruik te kunnen maken, hoewel sommige leden Engels spreken. In theorie zijn hun diensten beschikbaar voor alle groeiende ondernemers, maar in de praktijk variëren ze van gebied tot gebied. Één van hun meest indrukwekkende diensten is het netwerk van 'one-stop offices' (Ventanilla Unica Empresial/VUE). Zo kan je een zaak starten met een berperkte bureaucratie. Er zijn meer dan 30 kantoren in het land en ze bieden advies en informatie aan en ze kijken naar jouw zakenplannen terwijl je nog steeds aan onderzoek doet. Eens je beslist om er mee door te gaan kan je terecht bij de VUE, die over alle voorzieningen beschikt. Dit spaart veel tijd, geld en stress uit voor diegene die een kleine of middelgrote zaak opstarten. Als je Spaans echter beperkt is kan je een vertaler of een Spaanse vriend raadplegen die je helpt en kan je zo gebruik maken van deze dienst. Ga naar deze website  (enkel in het Spaans) om te kijken of er een afdeling in jouw gebied is.

Gemeentehuis

In gebieden met veel buitenlanders heeft het lokale gemeentehuis vaak een departement voor buitenlanders, waar het personeel niet enkel jouw taal spreek maar ook advies geven over de regels van een zaak opstarten. Als er een dergelijk departement is op het gemeentehuis, maak er dan gebruik van. De diensten van dit departement dragen bij aan de behoeften van buitenlanders en zijn van onschatbare waarde voor elke nieuwe inwoner, vooral voor diegene die een zaak beginnen. Voor wettelijk- en financieel advies is het raadplegen van de diensten van het buitenlands departement een goed begin. Als zij je niet kunnen helpen kunnen ze je doorverwijzen naar het juiste departement van het gemeentehuis, afhankelijk van het advies dat je nodig hebt, welke je zal helpen met de vereiste formaliteiten en vergunningen. Zelfs als heb je je zaak gestart is het de moeite waard om regelmatig een bezoekje te brengen aan het departement voor buitenlanders om op de hoogte te blijven van de huidige evenementen in jouw gebied en van de veranderingen in wetten en regelgevingen dat jouw bedrijf kunnen aantasten.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: