Inspecties & Onderzoeken

Wat je dient te weten

Inspecties & Onderzoeken

Wanneer je een woning hebt gevonden welke je bevalt, dien je een nauwkeurige inspectie te verrichten naar de staat waarin de woning zich bevindt.

Dit zal natuurlijk afhangen van of de woning een oud huis is waarvoor volledige restauratie noodzakelijk is, of het een woning is welke gedeeltelijk of geheel gemoderniseerd is, of een modern huis is. Eén van de problemen bij een gerestaureerde woning is dat je niet weet hoe goed het werk is verricht, vooral indien de eigenaar dit zelf heeft gedaan. Indien het werk is uitgevoerd door lokale aannemers, dien je naar de rekeningen te vragen.

Sommige eenvoudige controles kun je zelf uitvoeren, zoals het testen van het elektriciteitsysteem, het buizennet, waterleidingen, de warmwaterboiler en de centrale verwarming. Neem niet zomaar van iemand aan dat deze functioneren, maar controleer deze zelf. Indien een eigendom geen elektriciteit of waterleidingen heeft, controleer het dichtstbijzijnde verbindingspunt en de kosten om de dienst uit te breiden naar de woning, aangezien dit in afgelegen plattelandsgebieden zeer duur kan zijn. Indien een woning een goede septische tank heeft, dien je ook deze te testen. Indien er geen septische tank en geen leidingdrainage in het gebied aanwezig is, controleer dan dat het perceel voldoende ruimte heeft voor de toegang van een bulldozer om het gat voor de zinkput of septische tank te graven.

Een oude woning kan zichtbare tekens vertonen van schade en verval, zoals uitgezette of gebarsten muren, toenemend vocht, missende dakleien (kun je controleren met verrekijkers) en verrot houtwerk. Sommige gebieden zijn gevoelig voor overstromingen, stormen en verzakkingen, en je dient na hevige regenval bij een oude woning altijd te controleren of er enige lekken tevoorschijn komen. Indien je problemen vindt of vermoedens hebt, dien je een woning te laten controleren door een aannemer of een volledig gestructureerd onderzoek te laten uitvoeren door een landmeter. Je dient tevens een woning te laten controleren op termieten en andere aantastingen.

Een plaatselijke koper zou geen bod doen op een oud eigendom voordat deze gecontroleerd is door een aannemer, die tevens kan vertellen of de prijs te hoog is, en kan bepalen wat voor werk nog verricht dient te worden. Het is in Griekenland echter ongebruikelijk een onderzoek uit te voeren op een woning, vooral bij een woning gebouwd in de laatste 10 tot 20 jaar. Het is echter niet ongebruikelijk om ernstige fouten te vinden bij huizen die gebouwd zijn in de jaren 60 en 70, waarvan vele gebouwd zijn met inferieure materialen. Zelfs relatief nieuwe gebouwen kunnen problemen hebben.

WAARSCHUWING
Het is belangrijk te controleren wie de ontwikkelaar of aannemer was, aangezien een belangrijk bedrijf met een goede reputatie onwaarschijnlijk zal afraffelen.

Indien je een losstaande villa, een boerderij of een dorpshuis koopt, voornamelijk één gebouwd aan de kant van een heuvel, is het altijd verstandig een onderzoek te laten verrichten. Veel voorkomende problemen in oude gebouwen zijn roestende waterpijpen en lekkende buizennetwerken, ontoereikende rioleringsverwijdering, slechte bedrading, vochtigheid en toenemend vocht (geen vochtkringen), ongelijke bevloering of geen concrete basis, instortende voorgevels, verzakkingen, en gebarsten interne en externe muren. Sommige van deze problemen zijn zelfs zichtbaar in projecten van minder dan vijf of tien jaar oud. Over het algemeen geldt, indien je in je vaderland een onderzoek zou laten verrichten bij het kopen van een zelfde soort eigendom, dien je er tevens in Griekenland één te verrichten.

Je kunt de verkoper vragen om een onderzoek te laten verrichten op zijn kosten, wat, op voorwaarde dat het eigendom een verklaring van betrouwbaarheid geeft, hem zal helpen verkopen zelfs indien jij beslist het eigendom niet te kopen. Je kunt een bevredigend onderzoek als voorwaarde van het contract maken, hoewel dit niet gewoonlijk is en een verkoper kan weigeren of kan erop aandringen dat jij het onderzoek laat uitvoeren tegen jouw kosten voordat het contract wordt ondertekend.

WAARSCHUWING
Indien een verkoper je geen toestemming geeft om jou een onderzoek te laten verrichten voor het tekenen van een contract, dien je verder te zoeken.

Sommige buitenlandse geldschieters vereisen een onderzoek voor het goedkeuren van een lening, hoewel dit doorgaans bestaat uit een plichtmatige taxatie om te verzekeren dat het eigendom de aankoopprijs waard is. In sommige gebieden kun je een buitenlandse deskundige landmeter in dienst nemen, hoewel je verzekerd moet zijn dat deze ervaren is in de eigenaardigheden van lokale eigendommen en dat deze een professionele schadeverzekering heeft welke in Griekenland dekkend is (wat betekent dat je hem kunt vervolgen indien hij slecht werk levert!). Professionele deskundigen die Engels spreken werken in de meeste steden en op grote eilanden.

Bespreek altijd met de landmeter exact wat zal worden inbegrepen en, heel belangrijk, wat zal worden weggelaten bij het onderzoek (je dient misschien extra te betalen voor bepaalde controles en testen). Een volledig structureel onderzoek zou moeten omvatten: de staat van alle gebouwen, voornamelijk de funderingen, daken, muren en houtwerk; buizennet, elektriciteit en verwarmingssystemen; en al het andere dat je geïnspecteerd wilt hebben zoals een zwembad en haar uitrusting, bijvoorbeeld het filtersysteem of verwarming.

Een onderzoek kan gelimiteerd zijn tot een paar onderdelen of zelfs een enkel systeem, zoals de bedrading of het buizennet in een oud huis. Je dient van de structurele conditie van een eigendom een schriftelijk verslag te ontvangen, met daarin alles vermeld dat een probleem zou kunnen worden in de toekomst. Sommige landmeters zullen toestaan dat je hen vergezelt en verstrekken een videoband van hun bevindingen naast een schriftelijk verslag.

Land

Voor het kopen van een huis op een eigen perceel aan land, dien je langs de grenzen te lopen en omheiningen, oprijlanen, wegen en overhangende dakranden van gebouwen die het eigendom zouden kunnen aantasten te controleren. Indien je onzeker bent over de grenzen, zou je de landmeter moeten laten controleren, wat sowieso verstandig is wanneer je een eigendom koopt met een groot perceel aan land. Wanneer je een eigendom op het platteland koopt, kun je misschien onderhandelen over de hoeveelheid land die je inbegrepen wilt hebben bij de aankoop. Indien een eigendom onderdeel is van een groter perceel aan land welke eigendom is van de verkoper of de grenzen herrekend moeten worden, dien je een landmeter in dienst te nemen om het landgoed te meten en een nieuw plan op te stellen.

Je dient tevens een advocaat de lokale gemeentelijke plannen te laten controleren om te bekijken waar het land voor gebruikt kan worden en of er enig bestaande rechten zijn voor wegen of dieren die op het land mogen grazen. Indien het land bomen bevat, zoek dan uit van wie deze zijn (er kunnen meerdere eigenaren zijn). Je kunt besluiten om de bomen te kopen (hoewel de eigenaren misschien niet verkopen) of eigenaren toegang blijven verlenen voor het betreden van het landgoed om de bomen te verzorgen en snoeien. Indien je bomen wilt kappen, is toestemming vereist en deze wordt misschien niet verleend. Wees voorzichtig met het kopen van land in of bij beboste gebieden – in Griekenland zijn iedere zomer bosbranden (branden in 2000 hebben grote gebieden van de Peloponnesus verwoest en een vijfde van het eiland Samos).

Wanneer je overweegt land te kopen naast de zee, zorg ervoor dat je toestemming hebt om te bouwen voordat je de aankoop aangaat – vergunningen zijn uiterst moeilijk te verkrijgen voor percelen naast de zee. Indien je een eigendom koopt binnen 500m van de kustlijn, moet je bewust zijn dat verschillende bouwverordeningen van toepassing zijn, welke in veel gevallen strikte specificaties hebben inclusief dak vorm, aantal ramen, etc. Tenslotte dien je te controleren of het perceel groot genoeg is om op te bouwen – veel emigranten kopen landelijke percelen die te klein zijn om op te bouwen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: