Verhuren

Een introductie in het verhuren van je huis in Griekenland

Verhuren

Veel mensen die van plan zijn een vakantiehuis in Griekenland te kopen, zijn geïnteresseerd in het bezitten van onroerend goed welke hen van een inkomen zal voorzien, bijvoorbeeld door middel van verhuren, om de lopende kosten te dekken en te helpen bij hypotheekbetalingen.

Het verhuren van een huis voor een aantal weken of maanden in de zomer kan de lopende kosten meer dan vergoeden en je vakantie betalen. Onthoud dat het in de meeste gebieden echter moeilijk is jezelf in levensonderhoud te voorzien door het aanbieden van vakantieaccommodatie, aangezien het seizoen te kort is en er vaak te veel concurrentie is.

WAARSCHUWING
Indien je van plan bent een woning te verhuren, is het belangrijk om het inkomen niet te overschatten, voornamelijk indien je rekent op verhuurinkomsten om de hypotheek en lopende kosten mee te betalen.

Het verhuurseizoen varieert per gebied, hoewel deze op de meeste eilanden loopt van mei tot oktober (ongeveer 24 weken) wanneer chartervluchten beschikbaar zijn. Het seizoen is langer in Athene en nabijgelegen drukbezochte gebieden, bijvoorbeeld rond de 30 weken. Het is echter onwaarschijnlijk dat je zult bereiken dat je eigendom zoveel weken bezet zal zijn en je dient dus ongeveer de helft van deze cijfers in de begroting op te nemen, zelfs wanneer je fulltime verhuurt.

Onthoud dat de huurmarkt in Griekenland niet zo goed ontwikkeld is als in veel andere populaire vakantiebestemmingen. Bovendien is er een instorting geweest in de toeristenmarkt in zowel 2003 en 2004, en veel touroperators zijn niet optimistisch over de cijfers voor de nabije toekomst. Appartementen in Athene hebben de potentie om het hele jaar door verhuurd te worden, terwijl appartementen in vakantieoorden en villa’s waarschijnlijk gevraagd zullen worden tijdens de zomermaanden.

WAARSCHUWING
Het kan voorkomen dat je niet in staat bent alle hypotheekbetalingen en lopende kosten kunt betalen van huurinkomsten, zelfs indien een eigendom het hele jaar door verhuurd kan worden. De meeste deskundigen raden daarom aan dat je in Griekenland geen huis moet kopen indien je afhankelijk bent van huurinkomsten om het eigendom te kunnen betalen.

Kopers die hun financiële middelen overschatten vinden zichzelf dikwijls in de problemen, constant zwoegend om aan voldoende inkomen te komen om hun lopende kosten en hypotheekbetalingen te dekken.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: