Contracten & Belastingheffing

Wat je moet weten

Contracten & Belastingheffing

De meeste mensen die in Griekenland vakantiehuizen verhuren hebben een eenvoudig overeenkomstformulier met een beschrijving van het eigendom, de namen van de cliënten, en de data van aankomst en vertrek.

Indien je echter regelmatig verhuurt kun je misschien beter controleren bij een advocaat of je overeenkomst legaal is en alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen omvat. Indien je van plan bent te verhuren aan niet Engels sprekende cliënten, dien je een verhuurovereenkomst te hebben in het Grieks of in andere talen. Indien je gebruik maakt van een bemiddelaar, zullen zij een standaardcontract verstrekken.

Hoewel de wet aan jouw zijde staat, dien je bewust te zijn van het feit dat als een huurder met een huurcontract voor korte termijn weigert te vertrekken, dit maanden kan duren om hem uitgezet te krijgen. Onthoud tevens dat, indien je huur ontvangt en je een huurder zonder bezwaar accepteert, je doorgaans een contractuele overeenkomst aangaat, zelfs wanneer er geen schriftelijk contract is.

Belastingheffing

Je dient het lokale belastingkantoor te informeren indien je van plan bent eigendom te verhuren en je moet voldoen aan de volgende voorschriften:

 • Je dient officiële belastingontvangstbewijzen (inclusief je belastingnummer) voor enig ontvangen huurbetaling uit te geven.
 • Je dient je jaarlijkse huurinkomen aan te geven en moet hier misschien belasting over betalen. Tarieven variëren doorgaans van 0 tot 40 procent.
 • Naast inkomensbelasting ben je tevens aansprakelijk voor een jaarlijkse inkomensbelasting over het eigendom welke een vast tarief is opgelegd, afhankelijk van de grootte en de categorie van de woning die je verhuurt. Bijvoorbeeld, een appartement in categorie A (de hoogste) is aansprakelijk voor een betaling van ongeveer €200 en een villa rond €300. Deze belastingen veranderen echter jaarlijks.
 • Je dient maandelijks zegelrecht (3,6 procent van de huur) te betalen.

Aangeven van huurinkomsten kan ingewikkeld zijn, voornamelijk doordat regelgeving regelmatig verandert. Het is daarom verstandig gebruik te maken van de diensten van een boekhouder.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

 • Joop Derksen, 11 mei 2010 Beantwoordt

  Belastingaangifte tweede huis bezitters Griekenland:

  Wij willen u graag op de hoogte stellen van de spelregels betreffende de aangifte belastingformulieren E1 en E9 over het voorgaande belastingjaar voor de Griekse belastingdienst. Of dit voor u van toepassing is kunt u hieronder lezen. Dit geld niet voor diegene die enkel een aanbetaling hebben gedaan op een bouwkavel/huis en nog niet definitief hebben afgenomen. Deze aangifte kunt u het beste laten verzorgen door een plaatselijk administratiekantoor wat gespecialiseerd is in belastingaangifte voor buitenlanders.

  Voor de aangifte over het voorgaande belastingjaar is de termijn waarop het formulier, met bijlage(s), E9 bij de belastingdienst uiterlijk binnen moet zijn vastgesteld op 2 juni.
  Voor de aangifte over het voorgaande belastingjaar is de termijn waarop het formulier, met bijlage(s), E1 bij de belastingdienst uiterlijk binnen moet zijn vastgesteld op 30 maart.


  Belastingformulier E9 heeft betrekking op het onroerend goed dat u bezit.
  E9 verplichte aangifte als één of meer van de volgende zaken van toepassing zijn:
  * als er een notariele akte is opgemaakt m.b.t. de aankoop van een huis/bouwkavel, verkoop hiervan, wijziging in de tennaamstelling of wijziging door erfgenamen.
  * als er een definitieve elektra aansluiting is gerealiseerd.

  Belastingformulier E1 heeft betrekking op de inkomsten in zijn algemeen.
  E1 verplichte aangifte als één of meer van de onderstaande zaken van toepassing zijn:
  Als u een huis bezit van meer als 150 m² vloeroppervlakte.
  Als er inkomsten zijn van b.v. olijfoogst of verhuuropbrengsten.
  Als er een aangifte E9 wordt ingedient.
  Als u in het bezit bent van een auto met een Grieks kenteken.
  Als u een huis aan het bouwen bent.
  Als er geld vanuit het buitenland naar een Griekse rekening wordt overgeschreven.
  (belangrijkste van alles is het aanleveren van een bewijs van de bank, de zogenaamde 'pink slip' bankverklaring, waaruit de belastingdienst kan opmaken dat de aankoop van het huis en of bouwkavel betaald is met geld dat van buiten Griekenland is ingevoerd).

  Wat moet u aanleveren m.b.t. de aangifte E9:

  Kopie van het paspoort(en) van de eigenaar (eigenaren indien op beiden namen gekocht).
  Trouwdatum d.m.v. kopie van het trouwboekje (indien van toepassing).
  Belastingnummer.
  De notariele koop- of verkoop overeenkomst van het huis en of bouwkavel.
  De documenten welke betrekking hebben op de defintieve elektra aansluiting van het huis.

  Wat moet u aanleveren bij de aangifte van een E1 belastingformulier:
  Eigendom gegevens m.b.t. de W.O.Z. als u een huis bezit van meer als 150 m² overdekt vloeroppervlakte.
  Opgave inkomsten van b.v. olijfoogst of verhuuropbrengsten.
  De verantwoordingen van de termijnbetalingen aan de aannemer met bijbehorende bouwovereenkomst.
  Als er geld vanuit het buitenland naar een Griekse rekening wordt overgeschreven.
  (belangrijkste van alles is het aanleveren van een bewijs van de bank , de zogenaamde 'pink slip' bankverklaring).

  Bron: Pelops Greek Houses