Kosten van eigendom

Kun je het veroorloven een woning te kopen?

Kosten van eigendom

Eén van de belangrijke overwegingen (of de belangrijkste overweging) voor iemand die nadenkt over het kopen van een huis in Griekenland, is of je het kunt veroorloven om daar een huis te kopen en zo ja, welk soort huis kun je veroorloven en waar?

Omdat in Griekenland buitenlanders tot 1990 geen eigendom konden bezitten is de eigendomsmarkt voor buitenlanders relatief jong, en hoewel Griekenland in populariteit stijgt, is dit niet gelijk met andere Mediterrane landen zoals Spanje, Frankrijk en Italië. De buitenlandse eigendomsmarkt is echter stijgende (ongeveer 3.000 eigendommen zijn aan buitenlanders verkocht in 2003) en als gevolg stijgen de prijzen.

Onthoud dat Grieken doorgaans geen eigendom kopen als een investering (de meeste leven in hetzelfde huis voor vele jaren) en je moet niet verwachten om snel winst te maken wanneer je eigendom koopt in Griekenland. Je dient tevens rekening te houden met de honoraria, welke doorgaans 15 procent van de aankoopprijs zijn.

Indien je een vakantiehuis zoekt en je kunt het je niet veroorloven er één direct volledig te kopen, kun je een regeling onderzoeken die je de mogelijkheid biedt een eigendom voor een aantal weken per jaar te beheren, in plaats van het eigendom te kopen. Beschikbare regelingen omvatten mede-eigendom, verkoop en huur en timesharing.

WAARSCHWING
Overhaast je niet met het aangaan van deze regelingen zonder de markt volledig onderzocht te hebben en voordat je absoluut zeker bent van wat je wilt en wat je realistisch kunt verwachten voor je geld.

De waarde van eigendommen stijgt doorgaans met een gemiddelde van minder dan 5 procent per jaar of overeenstemmend met de inflatie (zonder stijging in reële waarde), hoewel in stijlvolle gebieden en op populaire eilanden prijzen veel sneller stijgen dan het gemiddelde, wat doorgaans gepaard gaat met hogere aankoopprijzen. De prijzen zijn bijvoorbeeld met 8 procent per jaar gestegen op Kreta en 20 procent per jaar op het schiereiland Man in de Peloponnesus. Athene is ook een uitzondering en in sommige regio’s van de hoofdstad, bijvoorbeeld Glyfada, Plaka en Voula, zijn prijzen met bijna 50 procent toegenomen sinds 1997.

Met uitzondering van Athene, is er een stabiele eigendomsmarkt in het overgrote deel van Griekenland (recessies uitgesloten), wat zorgt voor ontmoediging voor speculanten die snel geld willen verdienen, vooral wanneer je de hoge kosten en belastingen in beschouwing neemt bij het kopen van een huis.

WAARSCHUWING
Je moet niet verwachten snel winst te maken wanneer je een eigendom in Griekenland koopt, maar je zou het moeten zien als een investering in het toekomstige geluk van je familie, in plaats van dat je het bekijkt in financiële opzichten.

Buitenlandse eigendomkopers zijn in Griekenland geconcentreerd op de meest populaire eilanden, bijvoorbeeld Korfu, Kreta, Rhodos en de Peloponnesus. Een stukje van het goede leven in Griekenland hoeft niet heel duur te zijn, met ‘oude’ appartementen en dorpshuizen beschikbaar vanaf €40.000, moderne appartementen vanaf €60.000 en losstaande villa’s vanaf €150.000, hoewel prijzen in populaire gebieden aanzienlijk hoger zijn. Indien je echter een wezenlijk huis zoekt met een aanzienlijk perceel aan land en zwembad, zul je waarschijnlijk meer dan €200.000 (afhankelijk van het gebied) moeten betalen. Voor diegenen die beschikken over de financiële middelen zijn er tig mogelijkheden, met luxe appartementen en villa’s die meer dan een miljoen euro kosten!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: