Regels & Voorschriften

Hoe verkrijg je een verhuurvergunning

Regels & Voorschriften

Indien je een woning in Griekenland verhuurt, dien je volgens de wet een vergunning te krijgen van de Griekse Nationale Toeristen Organisatie (EOT). Zij hebben kantoren in de belangrijkste steden, op de meeste eilanden en in Engeland (Tel. 210-8707000, www.gnto.gr).

Onthoud dat dit heel wat administratie inhoudt (zie verder), duur is en tijd vergt. Daarom dien je vooraf aanvraag te doen voor de vergunning. In sommige gebieden waar de huurmarkt is verzadigd, is de EOT gestopt met het uitgeven van vergunningen.

WAARSCHUWING
Indien je van plan bent een inkomen te verwerven door middel van verhuren, controleer of vergunningen beschikbaar zijn in het gebied waar jij van plan bent een eigendom te kopen voordat je de aankoop aangaat.

Vereisten voor de vergunning variëren afhankelijk van het gebied en soort eigendom dat je wilt verhuren (bijvoorbeeld een villa, appartement, of bed&breakfast), maar omvatten doorgaans het volgende:

Voor de sollicitant:

 • Certificaat van goed gedrag (verkrijgbaar bij de politie in je land van herkomst of bij de Griekse politie indien je een inwoner bent);
 • Volledig ingevuld aanmeldingsformulier;
 • Gezondheidscertificaat indien je een niet EER-inwoner bent;
 • Laatste belastingaangifte;
 • Ondertekende verklaring betreffende het voornemen te verhuren.

Voor het eigendom:

 • Certificaat uitgegeven door een gekwalificeerde architect waarin verklaard staat dat het buizennet en riolering (inclusief zinkputten) aan de officiële vereisten voldoen;
 • Milieuonderzoek: Dit wordt verzorgd door een lokale architect die het eigendom dient te inspecteren om te verzekeren dat het geschikt is voor verhuur. Het onderzoek kan maximaal €1.500 kosten.
 • Brandcertificaat: Het eigendom dient geïnspecteerd te worden door de lokale brandinspecteur die het eigendom controleert op geschikte branduitgangen en brandblussers, en voor brandgevaren in de nabije omgeving. Brandblussers dienen geïnspecteerd en jaarlijks gestempeld te worden.
 • Het origineel en een kopie van de planningtoestemming en/of bouwvergunning.
 • Bewijs dat betalingen van lokale belastingen zijn bijgehouden.
 • Voorgestelde huurovereenkomst of contract.
 • Verklaring van een architect waarin vermeld staat dat het eigendom voldoet aan bouwvoorschriften betreffende aardbevingen.

Sommige gebieden hebben speciale voorschriften voor zwembaden.

Veel buitenlanders gebruiken de diensten van een advocaat of architect bij het verkrijgen van een vergunning, een proces dat gemakkelijker is wanneer je Grieks verstaat en de juiste mensen kent. De meeste architecten zijn doorgaans meewerkend en behulpzaam. Zodra je eenmaal de vergunning hebt (en bent hersteld van de stress om deze te verkrijgen!) dien je deze ieder jaar te vernieuwen, wat ongeveer €100 kost.

Sommige buitenlanders verhuren hun woning zonder in het bezit te zijn van een vergunning en hebben blijkbaar geen problemen met de autoriteiten. Dit is echter illegaal en kan leiden tot ernstige problemen. Indien een gast een ongeluk heeft in jouw woning en je geen vergunning hebt, kun je worden aangeklaagd en gevangenisstraf krijgen. Het kan ook zijn dat lokale bewoners in je gebied, die veel moeite hebben verricht om de vergunning te verkrijgen, je aanmelden bij de lokale belastingautoriteiten die ongetwijfeld juridische stappen zullen ondernemen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: