Kopen als investering

Wat je moet weten

Kopen als investering

In de afgelopen jaren is Grieks eigendom een uitstekende investering geweest, voornamelijk op populaire eilanden zoals Kreta, Korfu en Rhodos en in de Peloponesus.

Er zijn diverse soorten eigendomsinvesteringen. Je primaire woning is een investering in zoverre dat het je voorziet van huurvrije accommodatie. Het kan ook winstgevend zijn in termen van verhoogde waarde (een vermogenswinst), hoewel die aanwinst moeilijk te realiseren kan zijn tenzij je de koopprijs naar beneden kunt afdingen of verhuist naar een andere regio of land waar eigendom goedkoper is. Natuurlijk, indien je eigendom koopt welke niet alleen voor regelmatig eigen gebruik zal dienen, bijvoorbeeld een vakantiehuis, zul je de mogelijkheid hebben om meer tastbaar rendement uit je investering te halen.

Er zijn in principe vier hoofdcategorieën van investeringseigendommen:

  • Een vakantiehuis, welke in vele opzichten winstgevend kan zijn. Het kan je familie en vrienden van huurvrije accommodatie voorzien terwijl het (hopelijk) zijn waarde behoudt. Je kunt het ook verhuren om aanvullend inkomen te genereren. Het kan tevens vermogenswinst opleveren indien de eigendomswaarde sneller stijgt dan de inflatie (zoals in afgelopen jaren).
  • Een huis voor je kinderen of andere familie, die vermogenswinst zouden kunnen realiseren. Dit kan ook worden verhuurd wanneer het niet gebruikt wordt om in inkomen te voorzien.
  • Een bedrijfseigendom, wat alles kan zijn van een privé huis met bed&breakfast of gastaccommodatie, tot een winkel of kantoor.
  • Een eigendom dat is gekocht puur voor investering, wat een kapitaalinvestering zou kunnen zijn of een regelmatig inkomen oplevert, of beide. Veel mensen hebben geïnvesteerd in eigendom om een inkomen te generen tijdens hun pensionering.

Een eigendomsinvestering zou overwogen moeten worden over een gemiddelde tot lange termijn, minimaal vijf en bij voorkeur 10 tot 15 jaar. Onthoud dat eigendom niet altijd ‘even veilig als huizen’ is en investeringen kunnen risicovol zijn over de korte tot middellange termijn. Je dient tevens rekening te houden met inkomstenbelasting indien het eigendom wordt verhuurd. Je dient ook de hoge aankoopkosten te vergoeden van maximaal 15 procent indien je verkoopt.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: