Verhuurtarieven

Huurtarieven en hoe je de huurinkomsten kunt verhogen

Verhuurtarieven

Huurtarieven variëren aanzienlijk afhankelijk van het seizoen, de regio, de grootte en de kwaliteit van een woning.

Een gemiddeld appartement of herenhuis voor 4 tot 6 personen in een gemiddeld gebied kan worden verhuurd voor tussen €300 en €600 per week, afhankelijk van het seizoen, de locatie en de kwaliteit. In het andere uiterste geval, een luxueuze villa in een populair gebied met een zwembad en accommodatie voor 8 tot 12 personen, kan in het hoogseizoen worden verhuurd voor €1.000 tot €3.000 per week. Het hoogseizoen omvat de maanden juli en augustus en mogelijk de eerste twee weken van september.

Het middenseizoen omvat doorgaans juni, laat september en oktober (en soms ook de periodes Pasen en kerstmis), wanneer huurtarieven rond de 25 procent lager zijn dan in het hoogseizoen; de rest van het jaar is doorgaans laagseizoen, wat kan duren van oktober tot mei, wanneer tarieven doorgaans tot 50 procent lager zijn dan in het hoogseizoen. In de winter, kunnen huurtarieven zo laag zijn als €75 tot €150 per week voor een twee slaapkamerappartement, hoewel er een vereiste kan zijn van minimaal twee maanden huren.

Onthoud dat tarieven doorgaans linnengoed, gas en elektriciteit omvatten, hoewel elektriciteit en verwarming (bijvoorbeeld gasflessen) doorgaans gescheiden worden berekend voor lange verhuur gedurende de wintermaanden.

Huurinkomsten verhogen

Huurinkomsten kunnen worden verhoogd buiten het hoogseizoen door het aanbieden van speciale belangen- of vakantiepakketten – welke georganiseerd kunnen worden in samenwerking met lokale ondernemingen of touroperators – om een eigendom aantrekkelijker te maken en grotere partijen te verzorgen. Deze kunnen omvatten:

  • Activiteitvakanties, zoals golf, tennis, fietsen, wandelen of yoga;
  • Koken, gastronomie en wijnreizen/proeven;
  • Kunst en ambachten zoals schilderen, beeldhouwwerk, fotografie en schrijfcursussen.

Je hoeft geen deskundige te zijn of zelf cursussen te leiden, maar je kunt iemand in dienst nemen om dit voor je te doen.

Kosten & Uitgaven

Wanneer je een woning verhuurt, zorg er dan voor dat je de talrijke kosten en uitgaven beperkt die onvermijdelijk de verwachte hoeveelheid aan winst zullen verminderen. Deze kunnen omvatten: de commissie van een verhuuragent; schoonmaakdiensten tussendoor en tijdens het verhuren; wasgoed van linnen; tuin en zwembadonderhoud; onderhoud van toestellen; vervanging van beschadigde of bevuilde onderdelen; en verzekering en nutsrekeningen (onthoud dat elektriciteitsrekeningen hoog kunnen zijn indien je woning airconditioning of elektrische verwarming heeft). Sommige eigenaren ondervinden dat de kosten en uitgaven net zoveel zijn als de helft van hun huurinkomsten.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: