Zelf verhuren

Alles wat je moet weten om zelf te verhuren

Zelf verhuren

Sommige eigenaren verhuren een eigendom liever aan familie, vrienden, collega’s en kennissen, wat hen meer controle toestaat en met enig geluk zal het eigendom beter verzorgd worden.

In principe is de beste manier om veel verhuurders te krijgen doorgaans door zelf te werven, hoewel veel eigenaren een verhuuragent gebruiken naast het uitvoeren van hun eigen marketing in hun thuisland. Je moet beslissen of je wilt verhuren aan rokers en of je huisdieren en jonge kinderen accepteert – sommige eigenaren verhuren niet aan families met kinderen onder de 5 jaar wegens het risico dat deze in bed zouden kunnen plassen. Sommige eigenaren verhuren tevens liever niet aan groepen jongeren. Onthoud dat dit echter je verhuur vooruitzichten vermindert.

Huurtarieven & waarborgsommen

Om een idee te krijgen van de huur die je kunt vragen, kun je een aantal makelaars bellen en hen vragen wat het zou kosten een eigendom zoals die van jou te huren in de tijd van het jaar dat je van plan bent deze te verhuren. Zij zullen waarschijnlijk geneigd zijn de hoogste huur te noemen die je kunt vragen. Je dient tevens de advertenties in kranten en tijdschriften te controleren.

Vraag een realistische huur, aangezien er veel concurrentie is. Voeg een waarborgsom toe, bijvoorbeeld €150 tot €300 (afhankelijk van de huur), als beveiliging tegen verlies van sleutels en beschadigingen. Een boekingwaarborgsom is doorgaans vergoedbaar voor maximaal zes weken voor de boeking, waarna deze verspeeld is. De meeste mensen hebben een minimum huurperiode van twee weken in juli en augustus.

Adverteren

Indien je zelf een eigendom wilt verhuren, is er een groot assortiment aan buitenlandse kranten en tijdschriften waarin je kunt adverteren, bijvoorbeeld Dalton’s Weekly (Tel. UK 020-8329 0222, www.daltonsholidays.com ) en kranten zoals de Sunday Times and Sunday Telegraph in Engeland. Veel van de Engelstalige kranten en tijdschriften omvatten tevens advertenties van eigenaren. Je zult moeten experimenteren om erachter te komen wat de beste publicaties zijn en op welke dagen van de week of maand het beste geadverteerd kan worden. Onthoud echter dat de meeste eigenaren het verschrikkelijk duur vinden om te adverteren in een nationale krant of tijdschrift voor één enkele woning.

Een goedkopere en betere methode is te adverteren in woninggidsen zoals Private Villas (Tel. UK 020-8329 0195, www.privatevillas.co.uk ) of op websites zoals Owners Direct (Tel. UK 01372-722 708, www.ownersdirect.co.uk ) en Holiday Rentals (Tel. UK 020-8743 5577, www.holiday-rentals.co.uk ), waar je betaalt voor de advertentie, en boekingen zelf regelt. Regionale reisbureaus kunnen je in contact brengen met lokale verhuuragenten.

Je kunt tevens bij vrienden en collega’s adverteren, in bedrijf- en verenigingstijdschriften (wat zelfs gratis kan zijn) en op berichtborden in bedrijven, winkels en andere openbare plaatsen. Hoe meer marketing je verricht, des te meer inkomen je waarschijnlijk zult vergaren, hoewel je snel en efficiënt antwoord dient te verstrekken op mogelijke vragen.

Het is tevens gunstig samen te werken met lokale mensen in dezelfde zakenbranche en overtollige gasten naar concurrenten te sturen (zij zullen doorgaans een wederdienst leveren). Naast lokaal te adverteren en in je thuisland, kun je tevens je marketing uitbreiden naar het buitenland (of adverteren via internet – zie verder). Onthoud dat het doorgaans noodzakelijk is een antwoordapparaat te hebben en bij voorkeur ook een fax.

Internet

Adverteren op het internet is een toenemende populaire optie voor woningeigenaren, vooral omdat een persoonlijke website een uitstekende advertentie is en informatie kan omvatten zoals foto’s, boekingsformulieren, mappen en uitvoerige informatie over je woning. Je kunt tevens informatie verschaffen over vluchten, veerdiensten, autoverhuur, lokale attracties, sportfaciliteiten en links naar andere websites. Een goede website moet gemakkelijk te gebruiken zijn (vermijd gecompliceerde pagina links of indexen) en moet contactgegevens bevatten, ideaal is per mail. Je kunt tevens links uitwisselen met andere websites.

Brochures & folders

Indien je geen website hebt met foto’s en informatie, zou je een gekleurde brochure of folder moeten vervaardigen. Deze dient foto’s van de binnen- en buitenkant van het eigendom te hebben, uitvoerige details, de exacte locatie, lokale attracties en gegevens van hoe de woning te bereiken is (met een kaart inbegrepen). Je dient een verzegelde geadresseerde enveloppe bij te voegen wanneer je details verstuurt en binnen een week contact op te nemen indien je niets hoort. Het is noodzakelijk een huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken in een brochure, zonder dat je feiten vervormt – adverteer eerlijk en overdrijf niet bij het adverteren van je eigendom.

Behandelen van vragen

Indien je van plan bent een huis zelf te verhuren, zul je moeten beslissen hoe je omgaat met aanvragen over vluchten en autoverhuur. Het is gemakkelijker om gasten dit zelf te laten doen, maar je zou advies moeten kunnen geven en hen kunnen doorverwijzen naar luchtvaartmaatschappijen, veerbootbedrijven, reisbureaus en autoverhuur bedrijven.

Informatie pakketten

Na het aannemen van een boeking, dien je gasten te voorzien van een pre-aankomstpakket met de volgende informatie:

  • Een map van het lokale gebied en instructies over hoe de woning te bereiken is;
  • Informatie over lokale attracties en de lokale regio (gratis beschikbaar bij lokale toeristenbureaus);
  • Telefoonnummers voor noodsituaties in je vaderland (bijvoorbeeld Engeland) en Griekenland indien gasten problemen hebben of later aan zullen komen;
  • De sleutels, of instructies betreffende waar deze te verkrijgen zijn bij aankomst.

OVERLEVINGSTIP
Het is ideaal als iemand je gasten kan verwelkomen wanneer zij arriveren, kan uitleggen hoe dingen werken en bepaalde verzoeken of problemen kan afhandelen.

Na de aankomst

Je dient tevens een informatiepakket voor de gasten in huis te hebben met de volgende informatie:

  • Hoe voorwerpen werken zoals keukenapparaten, TV/video, verwarming en airconditioning;
  • Veiligheidsmaatregelen;
  • Wat gasten niet moeten doen en mogelijke gevaren benadrukken, bijvoorbeeld, indien je jonge kinderen en huisdieren toestaat, dien je gevaren te benadrukken zoals in het zwembad vallen;
  • Lokale alarmnummers en gezondheidsdiensten zoals een arts, tandarts en ziekenhuis;
  • Hulpverlening bij noodsituaties zoals een algemene onderhoudsman, loodgieter, elektricien en zwembadonderhouder (je kunt verkiezen om het telefoonnummer van een plaatselijke toezichthouder achter te laten die problemen kan afhandelen);
  • Aanbevolen winkels, restaurants en attracties.

Veel mensen verstrekken een gastenboek waarin gasten commentaar en suggesties kunnen schrijven, en sommige versturen enquêtes. Indien je gasten wilt imponeren, kun je voor verse bloemen, fruit, een goede fles wijn en een kruidenierspakket zorgen om hen welkom te heten bij hun aankomst. Persoonlijke benaderingen zoals deze verzekeren je van herhaalde zaken en aanbevelingen; je zult mogelijk zelfs ondervinden dat je na de eerste twee jaar zelden hoeft te adverteren. Veel mensen keren jaar na jaar terug naar hetzelfde eigendom. Verstuur eenvoudigweg een jaarlijkse nieuwsbrief naar voorgaande cliënten. Adverteren via mond tot mond reclame is de goedkoopste en altijd de beste manier.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: