Voordelen & Nadelen

Waar dien je rekening mee te houden

Voordelen & Nadelen

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het kopen van een huis in Griekenland, hoewel voor de meeste mensen de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.

Onder de vele voordelen behoren:

 • Gegarandeerd zonneschijn en hoge temperaturen (het hele jaar door in sommige regio’s);
 • Eén van de minst vervuilde regio’s ter wereld;
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding;
 • Gemakkelijk en relatief goedkoop om te bereiken (vooral voor de meeste Europeanen);
 • Goede huurmogelijkheden in vele gebieden;
 • Goede lokale handelsmensen en diensten (vooral in toevluchtsoorden);
 • Een gezond dieet, goed eten en goede wijn tegen redelijke prijzen;
  relatief lage onderhoudskosten (25 tot 50 procent lager dan in vele Noord-Europese landen en Noord-Amerikaanse steden);
 • Een langzaam, ontspannen tempo van leven getypeerd door avro – het kan tot morgen wachten;
 • De vriendelijkheid en gastvrijheid van de lokale bevolking;
 • De schoonheid van het Middellandse zeegebied voor je deur;
 • Een onovertroffen kwaliteit van leven.

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen, zoals:

 • De relatieve hoge aankoopkosten betreffende het kopen van eigendom in Griekenland;
 • Onverwachte renovatie en restauratie kosten indien je je huiswerk niet doet;
 • De gevaren van het kopen van een eigendom met schulden en andere problemen indien je geen juridische hulp hebt;
 • Overladen in populaire toeristische gebieden tijdens het hoogseizoen;
 • Verkeersoponthoud en vervuiling in vele steden;
 • Strenge watertekorten in sommige regio’s, vooral tijdens de zomer;
 • Huizen kunnen moeilijk te verkopen zijn;
 • De kosten om naar Griekenland te reizen indien je daar een huis hebt en in een land woont die niet dichtbij ligt (of een land met goede vliegverbindingen).

Voordat je besluit een huis te kopen in Griekenland, dien je uitgebreid onderzoek te doen en een aantal boeken te lezen die voornamelijk zijn geschreven voor diegenen die van plan zijn om daar te leven of werken. Het helpt ook om tijdschriften over eigendommen te bestuderen zoals Homes Overseas, Homes Worldwide, International Property en World of Property en eigendomsbeurzen te bezoeken zoals beurzen die worden georganiseerd door Outbound Publishing (1 Commercial Road, Eastbourne, East Sussex BN21 3XQ, UK, (Tel. 01323-726040; www.outboundpublishing.com ).

OVERLEVINGSTIP
Onthoud dat de investeringskosten in een paar boeken of tijdschriften minimaal zijn vergeleken met de kosten bij het maken van een fout – echter, geloof niet alles wat je leest of je verteld wordt!

Beperkingen

EU Inwoners

Er zijn geen beperkingen betreffende bezitseigendom voor EU inwoners, hoewel indien je in een grensgebied wilt kopen je een vergunning moet verkrijgen van de lokale autoriteiten. Deze wordt doorgaans automatisch uitgegeven.

Niet EU Inwoners

Niet EU inwoners (tenzij van Griekse afkomst) zijn niet toegestaan eigendom te kopen in bepaalde gebieden van Griekenland wegens veiligheidsredenen. Deze gebieden zijn doorgaans grensgebieden op het vaste land zoals Ioannina in Epirus; Florina, Pella en Thessaloniki in Macedonië; Halkidiki in Noord-Griekenland; sommige eilanden inclusief Lesbos in de Dodecanese; en Chios en Samos in de noordoostelijke Egeïsche eilanden. Uitzonderingen kunnen worden verkregen en omvatten doorgaans het opzetten van een Grieks bedrijf, maar de procedure is lang en duur.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

 • Joop Derksen, 11 mei 2010 Beantwoordt

  Droom niet uw leven leef u droom!

  Dromen van een tweede huis op de ultieme locatie is de eerste stap tijdens één van de vakanties die vele mensen overkomt. Het jachtige leven achter je laten en een nieuwe wending geven in de herfst van je leven.

  Durven is de tweede stap om de droom om te zetten in een werkelijkheid. ‘Werk’ vakanties plannen naar het land en de streek waar men zich het meest thuis voelt. Met als doel de ultieme plek te vinden voor een tweede huis. Orienteren, uitzoeken, inlezen, afwegen, voorbereiden en ter plaatsen de omgeving verkennen en zien of men de klik maakt. Uit ervaring weten we dat deze stap voor veel mensen het meeste plezier en de grootste kick geeft.

  Doen is het daadwerkelijk aktie ondernemen. Voor velen is dit het huis verkopen en een kleiner appartement hiervoor terug kopen. Zodat men makkelijk en zonder zorgen het ‘thuis’ kan achter laten. Een ervaren en betrouwbare makelaar en deskundige inhuren om met hen de juiste beslissing te kunnen nemen. Nogmaals alles eens goed op een rijtje zetten. Eventueel ‘ervaringsdeskundige’ bezoeken in de regio voor een second opinion.

  Doorzetten lijkt wellicht wat overbodig na het nemen van de eerste 3 stappen. Toch weten wij uit onze ervaring dat de laatste stap, net voor de definitieve overdracht, voor veel mensen nogal wat stress opleverd. Logisch het is een grote beslissing en brengt nogal wat veranderingen met zich mee. Als u terug denkt aan het begin van Dromen weet u ook weer waarom u deze wilt nemen!

  Bron: Pelops Greek Houses

 • Joop Derksen, 11 mei 2010 Beantwoordt

  Voorkom een Griekse tragedie

  Griekenland is het land van vele eilanden en de Egeïsche zee met al haar kleuren blauw. Wie droomt er tijdens een vakantie niet van een tweede huis aan zee, bij één van de vele levendige havenplaatsjes? De zoektocht naar een woning in Griekenland begint vaak op internet. Als de keuze voor een woning is gemaakt is het zaak om zorgvuldig te werk te gaan. Zo voorkomt u dat een plezierige onderneming verandert in een Griekse tragedie.

  Sinds een jaar of tien is Griekenland steeds meer in trek geraakt bij mensen die op zoek zijn naar een tweede huis in een kleinschalige en individuele sfeer. Mensen die op zoek zijn naar rust, ruimte en privacy. Deze mensen voelen zich aangetrokken door de ongekende gastvrijheid van de Grieken en hun ongecompliceerde manier van leven. Hier kun je nog zijn wie je bent. Grootschalige projecten voor tweede woningen kom je hier niet tegen. Bij het zoeken naar onroerend goed in Griekenland is het zaak om altijd kritisch te blijven.

  Bij toeval
  In eerste instantie betekent dit kritisch zijn ten opzichte van degene die de woning aanbiedt. Ga alleen in zee met aanbieders die ruime ervaring hebben in het begeleiden van kopers. Het is daarbij vooral van belang dat een aanbieder daadwerkelijk aanwezig is in het gebied zelf. Vraag naar referenties om daar eventueel contact mee op te nemen of kijk in het gastenboek naar reacties van kopers die u zijn voorgegaan. Sinds een aantal jaren zijn er in Griekenland professionele Nederlandse makelaars actief, die potentiële kopers op een betrouwbare manier begeleiden. Het is verstandig om de verleiding te weerstaan om met de plaatselijke Grieken op zoek te gaan naar een stukje bouwgrond. Meestal heeft men ‘bij toeval’ een unieke locatie of een uitzonderlijk aanbod van een neef of oom. Het resultaat is dat snel besloten moet worden en dat ter plekke wordt gevraagd om een overeenkomst te ondertekenen. In negen van de tien gevallen komt de koper van een koude kermis thuis. Dit is vaak het begin van een Griekse tragedie!

  Regio verkennen
  Als de keuze is gemaakt voor een deel van Griekenland dat de meeste aantrekkingskracht heeft, dan is het tijd om ter plaatse rond te kijken. Een soort van ‘werkvakantie’. Het handigste is het om hiervoor met één of meerdere makelaars, die in de regio actief zijn en het liefste ook de Nederlandse taal machtig zijn, afspraken te maken. Deze makelaars kunnen de koper uitgebreid van informatie voorzien en hem begeleiden bij het bezichtigen van huizen en/of bouwkavels die passen binnen zijn budget. Neem hiervoor ruim de tijd! Verken het gebied goed en probeer een klik met de omgeving te krijgen. Het kan geen kwaad om meerdere keren naar het gebied te gaan en het in een andere periode opnieuw te bekijken en ervaren. Het gaat om een grote beslissing, daarom is het belangrijk om deze niet overhaast te nemen. Als u een makelaar gevonden heeft van wiens betrouwbaarheid en deskundigheid u overtuigd bent, schroom dan niet om deze makelaar alle vragen te stellen die in u opkomen.

  Procedure
  De voorbereiding van de definitieve aankoop begint als het tweede huis gevonden is dat aan alle vooraf gestelde eisen voldoet. De makelaar speelt ook hierbij een belangrijke rol. Deze zorgt er immers voor dat de koper een Grieks belastingnummer krijgt toegewezen via een plaatselijke notaris. Daarna kan de koper een Griekse bankrekening op eigen naam openen. Vervolgens kiest de koper zelf een notaris en advocaat die de overdracht moeten regelen. In tegenstelling tot hetgeen Nederlanders gewend zijn heeft de Griekse notaris meer een ceremoniële functie. Het is de advocaat, die exclusief de belangen behartigt van de koper, die een cruciale rol speelt. Het is daarom belangrijk om deze met zorg te kiezen! Uiteraard kan de makelaar daarin adviseren. Bij de daadwerkelijke overdracht is een heel gezelschap aanwezig: de verkoper, de notaris, de advocaat van de verkoper, de advocaat van de koper, de makelaar (eventueel van de verkoper én de koper) en als het goed is ook een ingehuurde vertaler. Deze vertaler helpt bij het uitleggen van de procedure en het beantwoorden van vragen.

  Na de aanschaf van onroerend goed in Griekenland zal de koper nog regelmatig gebruik maken van de kennis en deskundigheid van zijn makelaar. Doorgaans zal de koper ervaren dat ‘aftersales’ in Griekenland geen loos begrip is!

  Dit artikel is geschreven door Joop Derksen van Pelops Greek Houses