Introductie

Een introductie in het kopen van een eigendom in Griekenland

Introductie

Griekenland – het land van de goden en de oude wieg van moderne beschaving – is een land dat rijk is aan cultuur, geschiedenis en traditie.

Het land roept beelden op van glorieuze zomer, zonneschijn en kobalt blauwe hemels, eindeloze witte zandstranden, schilderachtige vergoelijkte dorpen en verlaten eilanden, slapende havens en kleurrijke vissersboten, vriendelijke mensen (het Griekse woord voor ‘buitenlander’ is hetzelfde als ‘gast’) en een eenvoudige, ontspannen manier van leven.

Griekenland is nog grotendeels ongedeerd met weinig industrie en weinig hoge gebouwen buiten de belangrijkste steden om– vooral de eilanden zijn ontsnapt aan deze plaag van ontwikkeling, die doorgaans gebruikelijk is in vele andere Mediterrane landen. Het land geniet ook van één van de gezondste diëten in Europa, grotendeels bestaande uit vis, vers fruit en groentes, olijfolie en wijn.

Griekenland is één van de mooiste landen in de wereld en is een vakantieparadijs met meer dan 1.400 eilanden (waarvan relatief weinig bewoond zijn), heeft meer dan 15.000 km (9.320 mi) aan kustlijn en heeft een aantal van de mooiste stranden in de wereld. Het is tevens één van de laatst niet ontdekte paradijzen van Europa voor vakantiehuiseigenaren en gepensioneerden.

Als locatie voor vakantie, pensionering of een permanent huis, heeft Griekenland veel te bieden, en naast een brede keuze aan eigendommen en goede prijs -kwaliteitverhoudingen, heerst er een mild klimaat met meer dan 300 dagen per jaar zonneschijn. Er zijn veel goede redenen om een huis in Griekenland te kopen, hoewel het belangrijk is geen bepaalde illusie te hebben over wat je kunt verwachten van een huis in Griekenland.

De eerste en meest belangrijke vraag die je jezelf dient te stellen is waarom je een huis in Griekenland wilt kopen. Bijvoorbeeld, ben je op zoek naar een vakantiehuis of voor pensionering? Indien je op zoek bent naar een tweede huis, zal deze voornamelijk worden gebruikt voor korte vakanties, bijvoorbeeld voor één of twee weken, of voor langere verblijven? Ben je van plan om het huis te verhuren om de hypotheek en doorgaande lasten te compenseren? Zo ja, hoe belangrijk is het eigendomsinkomen? Ben je hoofdzakelijk op zoek naar een juiste investering of ben je van plan te werken of zaken te beginnen?

Vaak hebben kopers diverse redenen voor het kopen van een huis in het buitenland; bijvoorbeeld, veel mensen kopen een vakantiehuis met het vooruitzicht om permanent of semi-permanent in het buitenland te wonen zodra zij met pensioen gaan. Indien dit het geval is, zijn er veel andere factoren om rekening mee te houden dan ‘simpelweg’ een vakantiehuis kopen die je slechts een paar weken per jaar zult gebruiken, wanneer het dan doorgaans verstandiger is om helemaal niet te kopen! Indien je echter van plan bent te gaan werken of zaken te beginnen in Griekenland, zul je geconfronteerd worden met een compleet ander scala aan criteria.

Kun je het je echt veroorloven een huis te kopen in Griekenland? Wat betreft de toekomst? Is je inkomen beschermd tegen inflatie en muntschommelingen? In de jaren 80, kochten vele buitenlanders vakantiehuizen door het afsluiten van een tweede hypotheek op hun hoofdzakelijke woningen en hun financiële middelen te strekken tot aan de grens. Niet verrassend, toen de recessie insloeg vroeg in de jaren 90, verloren veel mensen hun huizen of waren zij gedwongen deze te verkopen tegen een verlies omdat ze niet in staat waren hun hypotheek te betalen.

Het kopen van een huis in het buitenland kan een goede, lange termijn investering zijn, hoewel het mogelijk is je vingers te branden aan de vluchtige eigendomsmarkt in vele landen, inclusief Griekenland.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

 • Joop Derksen, 11 mei 2010 Beantwoordt

  Het bouwen van een tweede huis in Griekenland ‘zonder wrijving geen glans’.

  Het bouwproces in Griekenland verloopt enigszins anders dan dat wij in Noord Europa gewent zijn. Er zijn natuurlijk grote verschillen in de wijze waarop in de verschillende delen van Griekenland wordt gewerkt. Het bouwen volgens een volledig bestek en zéér gedetailleerde tekeningen is vooral op het platte land en het zuiden niet altijd gebruikelijk. In Griekenland is men meer gewend om te improviseren en op de bouwplaats de details door te spreken en of aan te passen. Ook de planning van de bouwtijd is veel ruimer en flexibeler als wij gewend zijn. Grieken zegt nou eenmaal niet zo snel nee (ochi) om niemand te hoeven beledigen.

  Is het moeilijk om een tweeede huis te laten bouwen in Griekenland? Men hoort hierover nog wel eens vervelende verhalen. Als u de juiste betrouwbare en professionele mensen weet te vinden hoeft het geen avontuur te worden. En kunt u met een gerust hart hieraan beginnen. De juiste makelaar en aannemer zullen u met alle plezier een aantal kengetallen aanreiken waarmee u in grote lijnen vooraf de prijs van een te bouwen huis zelf kunt uitrekenen. En met welke extra kosten u nog rekening moet houden. Om verrassingen te voorkomen is het wel raadzaam om een duidelijke gefixeerde bouwprijs vooraf vast te leggen op papier. Met daarin precies omschreven wat er binnen deze prijs wel en niet wordt gedaan. Daarnaast duidelijke afspraken over de termijnen die tijdens de bouw betaald moeten worden en wanneer.

  Als men opdracht geeft om een tweede huis in Griekenland te laten bouwen zal men rekening moeten houden om hier regelmatig ter plaatsen te zijn op ‘werkvakantie’. En met de civiele ingenieur de voortgang te bespreken en te controleren of alles volgens plan verloopt. Of dit uitbesteden en door iemand te laten doen ter plaatsen met kennis van zaken!

  De grootste uitdaging die men tijdens dit bouwproces tegen komt is het verschil in mentaliteit qua planning en afspraken tussen de noord Europeaan en de zuid Europeaan. Als men dit op een positieve en vriendelijke manier benaderd en accepteert dat men in Griekenland bouwt en niet in Nederland dan zal de wrijving al snel over gaan in glans. Voor diegene die dit niet als uitdaging zien of bij voorbaat al koudwatervrees krijgen willen we het advies geven een gekwalificeerd nieuwbouw huis te kopen.


  Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat en dat kan met de juiste instelling en groep deskundige en betrouwbare mensen ter plaatsen tot een uniek paradijselijk plekje onder de Griekse zon leiden. Als u tenslotte in alle rust en voldaan met een glaasje wijn op u eigen balkon zit en de zon in de zee ziet ondergaan weet u ook weer waarom u dit avontuur bent aangegaan!

  Bron:Pelops Greek Houses

 • Joop Derksen, 11 mei 2010 Beantwoordt

  Griekse tragedie, of juist kansen op de tweede huizen markt?

  Prijzen voor onroerend goed staan onder druk! De prijzen voor bouwkavels zijn meer dan ooit onderhandelbaar. Prijzen van de huizen in de regio Messinia blijven redelijk stabiel maar er zijn diverse prijsaanpassingen in ons aanbod te vinden. Soms zijn er pareltjes te vinden i.v.m. privé omstandigheden van de aanbieder! Deze zijn niet direct zichtbaar maar wij kunnen u hierover ter plaatse informeren. Waarschijnlijk zult u zich afvragen welke zekerheden er momenteel zijn. Een tweetal zaken kunnen wij u in elk geval meegeven Griekenland en hun inwoners is en blijft een plezierig ‘thuiskomen’. De zee blijft turquoise blauw en de zon schijnt vrolijk door! En dat het bezit van een tweede huis in Griekenland valt onder het 11e gebod “gij zult genieten’. Mogen wij u meer dan ooit een warm welkom heten in Messinia!